14 Kasım 2009 Cumartesi

Kestaneli Pilav

Malzemeler:
yarım tavuk
4 su bardağı su
3 tatlı kaşığı tuz
2 ¾ su bardağı kestane
2 küçük boy havuç
6 yemek kaşığı margarin
2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
½ tatlı kaşığı yenibahar
Hazırlanışı:
Tavuğu yıkayın, 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin, kemiklerini ayırın, etini küçük parçalara bölün. Kestaneleri yıkayıp, 10 dakika haşlayın, kabuklarını soy, iki-üç parçaya böl. Havucu yıkayıp, kazın, yarım santimetre kalınlıkta, 2 santimetre boyunda doğrayın, yağla birlikte tencereye koyup, kapağını kapatın, kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Pirinci yıkayıp, süzün, havuca ekleyin, bir kaç kez çevirin. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamlayın, pirinçli karışıma ekleyin, kalan tuzu, kestane ve şekeri katın, karıştırın. Önce orta sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin, baharatı serpip, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendirin. Servis tabağına alıp üzerine tavuk etini koyun.

Ayran Aşı Çorbası

Malzemeler
Yarım kg yoğurt

1 su bardağı döğme/pirinç
Yarım demek ıspanak
1 adet kabak
Yarım demet kişniş
1 çorba kaşığı un
Tuz

Hazırlanışı
Öncelikle den ve küp küp doğrana kabak birlikte pişirilir. Diğer tarafta yoğurt, un, tuz çırpılır ve suyla koyu ayran kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kaynayana kadar durmadan karıştırılır. Diğer tarafta yıkanmış ve doğranmış ıspanaklar, pişen den ve kabakta katılarak pişirilir. En son doğranmış kişniş katılarak servis yapılır. Afiyet olsun..

Ev Usulü Lahmacun

Malzemeler
HAMURU;Yarım su bardağı ılık süt
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
4su bardağı un
LAHMACUNUN İÇİ;
200 gram kıyma
2 büyük soğan
2 adet sivri biber
3 adet domates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 çorba kaşığı salça
tuz,karabiber,pul biber
yeteri kadar maydanoz

Hazırlanışı
İlk olarak ılık süte şeker ve mayayı ilave edip kabardıktan sonra un,tuz ve sıvı yağ karışımına katıp, kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için ılık su ilavesiyle yoğuruyoruz.30-35 dakika mayalanmaya bırakın.(isteyen ekmek hamuru kullanabilir ben tercih etmedim sütle daha hoş oluyor.) İçi için soğan ve biberi ince ince kıyıp tuzla ovun ki diriliklerini kaybetsinler.Domates ve maydanozu da kıyıp içine ilave edin.kıyma,sıvı yağ,salça,tuz ve baharatları ilave edin iyice yoğurun 10 dakika dinlendirin.Bu sırada hamurda mayalanacaktır.Tezgaha un serpip tabak büyüklüğünde açın unlanmış tepsiye tek tek koyup iç harcını üstüne elinizle yayın.Maksimum derecelik fırında 7-8 dakika pişirin ama sürekli kontrol edin.Yani pembe bir hal alınca çıkarın.Fırından ilk çıktığında sert oluyor.Lahmacunları üst üste dizin ve üstlerine bez örtün bu onları yumuşak yapıyor.Yeşillik ve ayranla servis yapın. Tek tek açıp fırının yanında beklemek yorucu ama evde temiz temiz yapıp yemek çok zevkli buna değiyor emin olun şimdiden afiyet olsun

İtalyan Usulü Rulo


Malzemeler
750 gram kıyma
2 adet yumurta 1 çorba kaşığı salça
Tuz Karabiber
Pul biber
500 gr haşlanmış patates
150 ml süt
2 çorba kaşığı margarin
3 adet domates
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağı 3-4 dilim bayat ekmek
75 gr çekirdeksiz yeşil zeytin
1 soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
50 gr doğranmış taze baharat

Hazırlanışı
Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Geniş bir tepsiyi yağlayın.
Ekmeği ufalayıp ıslatın. Zeytinleri ikiye bölün. Soğanı soyduktan sonra doğrayıp yağda hafifçe kızartın. İçine baharatları ilave edip karışımı soğuması için bekletin.
Ekmeğin suyunu süzdükten sonra et, yumurta, salça, zeytin ve soğanlı baharat karışımıyla birlikte iyice karıştırın.
Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın. Karışımdan ekmek somununa benzer bir şekil oluşturun ve tepsiye yerleştirin.
Ruloyu fırının orta bölmesinde 200 derecede 60 dakika kadar pişirin.
Haşlanmış patatesi ezip ılık süt ve margarinle karıştırın. Domateslerin kabuklarını soyun. İkiye bölüp içini çıkarın ve kalan kısmı doğrayın.
Bir tavada yağı kızdırın ve domatesleri kızartın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İtalyan usulü ruloyu patates püresi ile birlikte servis yapın.

Paskalya Çöreği


Malzemeler
1 Kg Elenmiş Un
350 gr. Ilık Su
40 gr Maya
300 gr Pudra Şekeri, yoksa Toz Şeker
4 Adet Bütün Yumurta
2 Adet Yumurta Sarısı
1/2 Tatlı Kaşığı Mahlep
1 Çay Kaşığı Tuz
250 gr Erimiş, Suyu Alınmış Hafif Ilık Yağ


Hazırlanışı
Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilave ediniz. Maya eriyinciye kadar karıştırıp unun üçte birinden biraz fazlasını ilave ediniz. Karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız ve üzerine kendi unundan biraz un serpip kabın üzerini kapatarak 20 dakika mayalandırınız. Sonra içine mahlep, tuz, şeker ve yumurtaları teker, teker ilave ederek elinizle çalkalamadan 4 dakika çırparak yoğurup erimiş yağı ve kalan unu ilave edip karıştırınız. Birbirlerine tamamen karıştırıp yediriniz. Fakat fazla yoğurmayınız. Kabın üzerini tekrar kapatıp 1-1.5 saat mayalanmaya bırakınız.
Mayası gelince hamurun uçlarını ortasın doğru elinizle çekip üzerine hafifçe bastırınız ve tekrar kapağını kapatarak 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız.

Sonra hafif un serpilmiş düz bir satıha veya hamur tahtasına çıkarıp 2 veya 3 eşit parçaya bölüp yoğurmadan elinizle yuvarlak şekil veriniz. Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişce bir parşömen kağıdı hazırlayın ve hamuru kağıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi 1 cm kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız. Sonra üzerine çırpılmış yumurtayı bir fırça ile bastırmadan hafifçe sürüp önce 15 dakika hızlı sonra 15 dakika ortadan hızlı fırında pişiriniz. Hamur daha büyük olursa pişiş müddeti 45 dakikaya kadar çıkar.

Not: Mayalanma müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğruluşuna bağlıdır. Hamura yağ koyduktan sonra çok yoğurursanız 2-3 saatte zor mayalanır. Bu tip yağlı hamurları yağını koyduktan sonra fazla yoğurmayınız. Paskalya çöreklerinin ekseriya akşamdan hamurunu hazırlayıp sabaha kadar mayalanmasını beklerler. Yalnız mayayı 10 gr. azaltmak gerekir. Mayalı hamurun mayasının tam geldiğini anlamak için hamur kendisinden iki misli daha kabarmış olmalıdır.

Not: Arzu ederseniz paskalya çöreğini yuvarlak veya uzun örebilirsiniz.

Midyeli Pilav


Malzemeler
2 bardak pirinç
1 bardak zeytinyağı
3 orta boy soğan
3 orta boy domates
50 adet temizlenmiş midye içi
1 yemek kaşığı kuru veya taze nane
Tuz, karabiber, tarçın

Hazırlanışı
Soğanı incecik doğrayıp yağda hafifçe börttürün. Kabukları ve çekirdekleri çıkarılıp doğranmış domatesi, yıkanmış ve suyu iyice süzülmüş midyeleri katın. Midyeler piştiği zaman 3 bardak sıcak su, suda bekletilerek suyu süzülmüş pirinç, tuz ve baharı koyup kısık ateşte suyunu çektirin; nane katıp 30 dk demlendirin. Soğuk olarak servis yapın.

Cacık

Malzemeler
½ Kg Yoğurt
2 adet büyükçe Salatalık
½ kahve fincanı Zeytinyağ
4 diş Sarımsak
yeterince Tuz

HAZIRLANIŞI
Salatalık kabukları soyulur. Bir kap içine çentilir. Tuz karıştırılır. Bir müddet bekletilir.Yarım Kg yoğurt bir tel karıştırıcı yada blender da ezilir. Yoğurdun koyuluğuna göre, yarım yada bir bardak su katılır. Ayrandan biraz daha koyuca olması gerekir.Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarımsak, zaytinyağ katılıp karıştırılır ve Servis kaselerine bölünür. İsteğe göre üzerine, dereotu ve/veya kuru nane ilave edilir.

Bademli ve Üzümlü Pilav


Malzemeler
400 gr pirinç
100 gr margarin evin
50 gr badem
50 gr kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tuz
2 bardak et suyu

Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak pirinci ayıklayın. Orta boy bir tencereye koyup, üzerini birkaç parmak aşacak kadar tuzlu ılık su ilave edin. Bunun için 1 çorba kaşığı tuz kullanın. Pirinci 2 saat ıslatın. Bu sürenin sonunda bir süzgece aktarıp, süzülmeye bırakın. Bademi küçük bir kaba koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edin. Orta ateşte birkaç dakika kaynatın. Kabı ateşten alıp, suyu süzün. Bademlerin üzerinden soğuk su geçirin. Kabuklarını soyup, atın. Badem içlerini bir kenarda saklayın. Kuru üzümü ayıklayın. Küçük bir kaba koyun. Üzerini örtecek kadar su koyup, bekletin. Küçük bir sahanda yağın beşte birini, orta ateşte eritin. Yağ kızınca ayıklanmış badem içlerini koyup, bir kaşıkla sık sık karıştırarak, birkaç dakika, bademler sararıncaya kadar pişirin. Kabı ateşten alın. Et suyunu bir taşım kaynatıp, bir kenara alın. Kalan 80 gram yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca, bademleri pişirdiğiniz sahandaki yağı da süzdürerek ilave edin. Kızgın yağa pirinci ilave edip, bir kevgirle sık sık karıştırarak, 8-10 dakika kavurun. Kalan 2 tatlı kaşığı tuz ve sıcak et smıınu ilave edin. 2-3 dakika kavnamaya bırakın. Kevgirle birkaç kere karıştırın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Ateşi iyice kısın. Pirinci 10 dakika pişirin. Bu arada kuru üzümü süzün. Pirinç 10 dakika pişince tencerenin kapağını açın. Süzülmüş üzüm ve kavrulmuş bademleri ilave edin. Kevgirle birkaç kere karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar sıkı sıkı örtün. Yine kısık ateşte, pirinci 8-10 dakika daha, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağı kapatın. Tencerenin kapağını açıp, pilavın üzerine temiz bir bez örtün. Kapağı tekrar kapatın. Bademli ve üzümlü pilavı, bu şekilde ocak üzerinde 15-20 dakika demlendirin

Acılı Fasulye Ezmesi

MALZEMELER
1 su bardağı kuru fasulye
2 tatlı kaşıgı acılı biber salçası
kaşar peynir rendesi
2 diş dövülmüş sarmısak
yarım çay bardagı zeytinyağ
pul biber, kekik, tuz
HAZIRLANIŞI
Kuru fasülyeyi tuzsuz sıcak su koyarak, düdüklü tencerede iyice haşlayın. Mutfak robotuna salça ,kekik, sarımsak, zeytinyağı,pul biber,tuz koyup çırpın. Bunların üzerine,haşlanmış ve suyu süzülmüş fasülyeyi katıp, püre kıvamına getirin.Ekmekleri ızgarada hafif kızartıp, bu karışımı sürün,üstüne kaşar peynir rendesi serpip ,fırında biraz pişirin..Bu ekmekleri ızgara et yanında sunup, servis yapın.

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi


Malzemeler
1 kg Denizbörülcesi
50 gr salça
200 gr soğan
2 diş sarımsak
400 gr zeytinyağı
100 gr tuz

Hazırlanışı
Önce soğanı piyazlık doğrayıp sonra z.yağıyla kavur ve yağ kızmaya başladığında sarımsakları ilave edein ve salçayıda 3 dakika sonra atın ice kavurnu ve biraz su ilave edin su kaynadıktan sonra deniz börülcesini atın ve kısık ateşte pişirin tuzu börülce yumuşakdıktan sonra ilave edin afiyet olsun

Tarator

Malzemeler
1 su bardağı ceviz içi
1 kahve fincanı tahin
2 diş sarımsak
2 limon suyu
Yarım demet maydanoz yaprağı
Tuz
Hazırlanışı
Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. Limon suyu ilave edilip karıştırılır. Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. Salata tabağına alınıp turşu, zeytin ve limon dilimleri ile süslenir. Not: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülerek de ikram edilebilir.

Revani


Malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
Kabartma tozu
Limon kabğu rendesi

Şerbeti İçin
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
Yarım limon suyu

Hazırlanışı
Şerbetini kaynatın.
Yumurtalarla toz şekeri iyice çırpın. Yoğurt , Sıvı yağ, irmik ve un katılır. En son kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
Tepsi yağlanarak çırpılan hamur dökülür. Üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
İstenilen şekilde kesilerek yapılan şerbet ılık olarak hamurun üzerine dökülür.

Şakşuka

Malzemeler
2 büyük patlıcan
300 gr. dolmalık biber
100 gr. acı sivri biber
1 yumurta
½ kg. domates
1 çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı
Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır. Kavrulur, domates rendelenip ilave edilir. 10 dakika döndürülür, ineceğine yakın yumurta ilave edilip devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir. Soğuk veya sıcak olarak yenebilir

Ayva Helvası


Malzemeler
5 bardak ayva püresi
5 bardak şeker
çok az kırmızı toz gıda boyası

Üzerini süslemek için :
arzuya göre hindistan cevizi
file badem ve ya kaymak olabilir

Hazırlanışı
Ayva Püresi:Ayvalarımızın kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayıp üzerine çıkana kadar su ilave edip ayvalarımız iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişirdikten sonra süzüp ılınmalarını bekliyoruz. Ilınan ayvalarımızı blender dan geçirip püre haline getiriyoruz.

Şimdi elde ettiğimiz bu pürenin 5 bardağını derin bir tencereye alıyoruz üzerine 5 bardak da toz şeker koyup,çay kaşığının ucu ile toz gıda boyasını da ekleyip fokur fokur suyunu çekene kadar karıştırarak pişiriyoruz.Suyunu iyice çekip koyu bir kıvam aldıktan sonra bir borcama aktarıyoruz.İyice soğuduktan sonra üzerini süsleyip baklava diliminden biraz daha büyük olacak şekilde kesip servis yapabilirsiniz.

Sirkeli Kırmızı Biber

Malzemeler
2 kg kırmızı biber
2 baş sarımsak
yarım bardak sirke
yarım bardak sıvı yağ
tuz
Hazırlanışı
Biberleri fırında közleyin ve kabuklarını soyun. İçlerini boşaltın. 1Cmlik minik kareler halinde doğrayın. Sarımsakları temizleyerek ezin, sıvı yağ, sirke ve tuz ile karıştırın. Biberleri ekleyerek harmanlayın. Mezemiz hazır. Saklama kabınıza alabilirsiniz. Afiyet olsun..

Öcce


Malzemeler
6 demet maydanoz,
6 yumurta,
1/2 kg. taze soğan,
1/2 kg. taze sarımsak,
80 gr. un,
Yarım kaşık tuz,
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,

Hazırlanışı
Taze soğan, sarımsak ince ince kıyılır. Derin bir kase içerisine kıyılmış maydanoz, taze soğan, sarımsak, un, tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber konularak yumurtalar kırılır. Bu malzemeler iyice karıştırılır (çırpılır). Kızarmış yağa bir yemek kaşığı karışımdan koyularak, pembe renk alana kadar kızartılır. Bütün karışım kızartıldıktan sonra yemek servise hazırdır.

Kolay Kurabiye

MALZEMELER
1 kg un
4 adet yumurta
1/2 su bardağı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 adet limonun rendesi
1 su bardağı şeker
HAZIRLANIŞI
Bir kaba yoğurt, karbonat, 3 adet yumurta, şeker, limon rendesi ve yağ koyup iyice karıştırın, üstüne un ilave edip yumuşakça bir hamur haline getirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp,toplar yapın ve yağladığınız bir tepsiye ikişer santimlik aralarla dizin. Kalan bir yumurtayı fırça ile üzerlerine sürün. Biraz toz şeker ve dövülmüş ceviz serpin. Orta hararetteki fırında pembeleşinceye dek pişirin.

Sütlaç

Malzemeler
1 kg soğuk süt
1,5 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 yemek kaşığı pirinç unu
2,5 su bardağı toz şeker
tarçın
Hazırlanışı
1,5 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. pirinçler uzayıp bıraktığı suyu çekene kadar pişirin. soğuk sütü ekleyin. 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin.bu arada bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin. tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin. (pirinç unu ılınmış olmalı). pirinç ununu tencereye ekleyin, arasıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. 2,5 su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın.sütlacı kaselere paylaştırın. soğuyunca üzerlerine tarçın serpin.

Yoğurtlu Börülce

Malzemeler
2 su bardağı börülce
1.5 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Tuz, nane

Hazırlanışı

Akşamdan ıslatılmış börülceleri haşlayıp soğuk sudan geçirin. Süzgece alıp suyunu iyice süzün. Sarmısakları ezip yoğurda ilave edin. Tuz ve nane ekleyip karıştırın. Börülceleri servis tabağına alıp sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdirdikten sonra servis yapın

Kapuska


Malzemeler
125 gr margarin
3 adet orta boy soğan
250 gr kuşbaşı dana eti
1 adet ufak lahana
Yarım su bardağı su
Tuz, tane karabiber, salça
Kırmızıbiber (arzuya göre)

Hazırlanışı
Önce çok ince kıyılmış soğanı, eritilmiş margarin içinde bir güzel kavurunuz. Soğanlar pembeleşince kuşbaşı doğranmış eti ve salçayı ilave edip kavurmaya devam ediniz. Tabii, tencerenin içine bir miktar tane karabiber ve yeterince tuz katın. Yarım su bardağı su ilave edip yavaş yavaş etin pişmesini bekleyin. Etler pişe dursun, şimdi lahanayı hazırlamaya başlayın. Önce yaprakları tek tek yıkayıp, ince ince kıyın. Kıyılmış lahana yapraklarını salçalı etin üzerine koyup tencerenin kapağını sıkıca kapatın. Herkes acı sevmez, sevenler için parçalanmamış kuru acı kırmızıbiberi bütün olarak lahanaların üzerine yerleştiriniz. Salçalı eti yarım saat pişirin, lahanaları ilave ettikten sonra da yaklaşık 1 saat pişirin. Pişerken tencerenin kapağını sadece bir kez suyunu bakmak için açın, gerekirse sıcak su ilave edin ve kaşıkla karıştırın. Düz bir fırın tepsisine alın ve 7-8 dakika fırında bekletin, daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Mercimek Köftesi

Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı
tuz
marul veya roka

Hazırlanışı:
1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)
2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın( alüminyum folyo gibi) mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.
Bu arada kuru soğanları yemeklik doğrayarak bir tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün.Biber salçasını ve domates salçasını ekleyin. Karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. son olarakra 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.Yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. Maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. Bunları bir kenara koyun.
Derin kaptaki karışımınıza tuzu ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. Servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.

Islak Kek

Malzemeler
4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 küçük paket margarin
1 paket kabartma tozu
4 çorba kaşığı kakao
Hazırlanışı

Margarini küçük bir kaba alıp eritelim. Yumurtaları şekerle birlikte krema kıvamını alana kadar çırpalım. Şeker iyice eridikten sonra sütü, yağı ekleyip çırpmaya devam edelim. Karışım, iyice sıvı halini aldığında içine kakaoyu ekleyelim. Kakaonun topraklanmaması için bu karışımdan bir su bardağı ayıralım. Kalanın içine kabartma tozu ve unu katarak tekrar çırpalım. Daha sonra yağlanmış bir kek kalıbına boşaltalım. Orta ısılı fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir bıçak batıralım Bıçak temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir. Kekimizi hemen servis tabağına alalım ve henüz sıcakken ayırdığımız bir bardak sosu kekin üzerine döküp emmesi için bir süre bekletelim. Kek, sosu çektiğinde servis yapalım. Not : Kakaolu kekin üzerine dökeceğiniz sosun daha bol olmasını istiyorsanız ayırdığınız bir bardak sosa biraz daha süt ve kakao ekleyin. Ayrıca sosu dökmeden önce karıştırın.

Ekşili Patlıcan Dolması


Malzemeler
300 gr kıyma
7-8 adet kurutulmuş patlıcan
1 adet büyük kuru soğan,
1 çorba kaşığı biber salçası,
2 çorba kaşığı tereyağ,
1 su bardağı pirinç,
2 adet domates,
yarım demet maydonoz ve taze nane.

SOSU İÇİN;
1 yemek kaşığı tereyağ,
4 diş sarımsak,
1 limonun suyu,
1 tatlı k. nane ve kırmızı biber.

Hazırlanışı
Patlıcanları 5 dakika kaynar suda bekletin. Kıymanın içine domates,soğan,maydonoz,nane, tereyağ,sarımsak ve pirincide ekleyip yoğurun.Patlıcanların içine doldurun.Tencereyi yarıya kadar suyla doldurup 45 dak. pişirin. Bir tavaya yağı, sarımsağı, nane,kırmızıbiber ve limon suyunu ekleyin.Bu sosu dolmaların üzerinde gezdirin.

Karnıyarık Börek

Malzemeler:
6 adet yufka
üzerine sürmek için 1 adet yumurta
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
İç malzemeleri:
1 adet kuru soğan
1 kase kıyma
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı salça
tuz,karabiber,pul biber
Hazırlanışı:
Soğanları minik minik doğrayıp pembeleşene kadar kavurun, biberleri ve kıymayı da ekleyip iyice kavrulmasını sağlayın. Üzerine rendelenmiş ya da minik minik doğranmış domatesi ilave edin. salça ve baharatları da ekleyip tencerenin kapağını kapayın. Domatesler iyice eriyen kadar kısık ateşte pişirin. Bu şekilde iç malzemesini hazırlayıp bir kenara alın. Dilerseniz bu içe patates de ekleyebilirsiniz. Diğer taraftan bir adet yufkayı serin ve üzerine yağ ve süt karışımını sürün. Sonra bir kat daha yufka serin. Onun da üzerini bol bol süt ve yağ ile ıslatın. Yufkayı 8 adet üçgen parçaya
bölün. Her parçaya bir miktar iç koyup kenarlarından katlayın ve sarın. Bu şekilde ikişer kat halinde hazırlanan yufkalardan börekleri sarın. Tepsiye dizin. Fotoğrafta görüldüğü gibi her böreğin üzerine bıçakla bir çizik atın. Fakat tabanına kadar kesmemeye özen gösterin. Sonrasında üzerine yumurta sürüp, 170 derece fırında pişirin.

Bulgurlu Pazı Sarması


Malzemeler
2 demet pazı
400 gr. dolmalık kıyma
1 çay bardağı bulgur
1 çorba kaşığı domates püresi
2 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı nane
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı margarin

Hazırlanışı
Pazı yapraklarının saplarını kesip yıkadıktan sonra sıcak suya koyup bir kaç dakika bekletin.
Dolmanın harcı için, kıyma, bulgur, domates püresi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, nane ve sıvı yağı karıştırıp yoğurun.
Pazı yapraklarının kalın damarlı kısımlarını çıkarın. Yaprakların büyük olanlarını ikiye bölün. Her yaprağın içine büyüklüğüne göre 1 veya 2 tatlı kaşığı harç koyup sarın.
Dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Üzerine çıkacak kadar sıcak su, margarin ve tuz ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp, önce hızlı sonra kısık ateşte suyu az kalıncaya kadar pişirin. Pazı dolmasını sarmısaklı yoğurt ile de servis yapabilirsiniz.

Bayatlamayan Poğaça

Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya ve ya 1 çorba kaşığı kuru maya
tuz
1 çay kaşığı şeker
1 adet yumurta
un

Hazırlanışı
Yoğurma kabına ılık suyu dökerek içerisinde maya ve şekeri eritin. sıvı yağı, yoğurt, tuz ve alabildiğince un ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur kabının kapağını kapatarak kalın bir örtü ile sıcak kalmasını sağlayacak şekilde sarın ve yarım saat ile bir saat arasında dinlendirin. Hamurunuzun mayası geldiğinde dilediğiniz gibi şekil vererek üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz üzerine susam ekebilir, içerisine peynir koyabilirsiniz. Afiyet olsun..

Kuru Patlıcan Yemeği

Malzemeler
5 tane kurutulmuş patlıcan
2 tane kurutulmuş kırmızı biber
1 adet soğan
1 kahve fincanı bulgur
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 diş sarımsak
Hazırlanışı
Beş tane kurutulmuş patlıcanı ve 2 tane kurutulmuş kırmızı biberi bir tencereye koyun ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Kuru biber yoksa kurutulmamış kırmızı biberlerden daha sonraki aşamalarda ekleyebilirsiniz.
Haşlama işlemi tamamlandığında. Ayrı bir tencereye sıvıyağ koyun ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Bu aşamada isterseniz kıyma ekleyebilirsiniz biz kıymasız yaptık tercih size kalmıştır. Daha sonra salçayı, iki ya da üçe ayrılmış sarımsakları, haşlayıp 2 cm uzunluğunda kestiğiniz patlıcan ve biberleri son olarak da bulguru ekleyin ve karıştırın. Malzemelerin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Yanında yoğurt ile servis etmenizi öneririm. Afiyet olsun..

Sebzeli Karnabahar


Malzemeler
1 Adet Karnabahar
1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Salça
100 gr Kıyma
2 Adet Patates
2 Adet Havuç
2 Çorba Kaşığı Bezelye
Tuz

Hazırlanışı
Karnabaharları haşlayın.Çiçeklerini ayırın.Yarım çay bardağı sıvı yağı kızdırın.Soğanı yemeklik doğrayıp,yağda kavurun.1 çorba kaşığı salçayla kavurmaya devam edin.Kıymayı ilave edin.

Patates ve havucu küçük küçük doğrayın.2 çorba kaşığı bezelyeyle birlikte tencereye ekleyin.5 dk pişirin.Çiçeklerini ayırdığınız karnabaharı da ilave edip,kısık ateşte 15 dk pişirin.

Fırında Sebzeli Mücver

Malzemeler
1 uzun dal pırasa
orta boy kerevizin yarısı
yarım demet maydanoz
1 adet patates
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı dolusu kadar yağlı beyaz peynir
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
2 kaşık mısır unu
alabildiği kadar un
tuz, karabiber,pul biber
yarım paket kabartma tozu
Hazırlanışı
Pırasayı ince ince doğruyoruz ve az tuzla yumuşaması ve sinmesi için elimizle 20-30 saniye ovuyoruz.1 patatesi rendeleyip içine katıyoruz. Kerevizi kararmaması için hızlı hızlı rendeleyip onu da katıyoruz. Maydanozları incecik doğruyoruz.1 yumurtayı, baharatları, mısır unununu,kabartma tozunu katıyoruz. Kıvamı ayarlamak için normal undan katıyoruz.Koyu kek kıvamında olmalı.Yağlanmış düz bir borcama koyup 175 derece fırında üstü altı kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun. Not: İçindeki malzemeleri isteğe bağlı olarak arttırıp azaltmanız mümkün. İstediğiniz başka baharatları da eklemeniz mümkün.Peynir istemezseniz koymayabilirsiniz.Böyle de bir güzel tarafı var.

Patates Mantısı

Malzemeler
5-6 adet patates

Maydanoz
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça

Hazırlanışı :
Patatesleri iyice yıkayın ve haşlamak üzere tencereye koyun. Haşlandıktan sonra kabuğunu soyarak iyice ezin. Ezmek için çatal kullanabilirsiniz. Daha sonra patateslerin içine doğranmış maydanozları ekleyin. İsteğe göre karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyin. İyice karıştırın. Ceviz büyüklüğünde parçalar alarak bardak şeklinde şekillendirin.Başka bir kapta yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Patateslerin içini yoğurt ile doldurun. Tavada tereyağı eriterek salçayı pişirin ve patateslerin üzerine dökerek servis yapın. Afiyet olsun…

Etli Taze Fasulye

Malzemeler
1 kilo taze fasulye
Yarım kilo kuşbaşı et
5-6 tane domates
2tane soğan
5-6 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
kırmızı pul biber
3-4 su bardağı sıcak su(su miktarı size kalmış)
Hazırlanışı
Tencereye önce kuşbaşı etleri koyup soğanı doğruyoruz, üzerine domatesleri rendeliyoruz en üste kırdığımız fasulyeleri koyup tuzunu biberini yağını ekliyoruz.suyu çekilene kadar kavuruoruz ve sıcak suyu ekliyoruz. Fasulyeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Kabak Graten

Malzemeler:
2 adet iri kabak
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
tuz, karabiber
Beşamel sos için:
1 buçuk yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Hazırlanışı:
Kabakları soyduktan sonra boyuna 2′ye kesip haşlayın. Diğer taraftan beşamel sosunu hazırlayın. Bunun için bir tavaya margarini alıp eritin ve unu ilave edin. Unu yağda biraz kavurduktan sonra sütü yavaşça ilave edip çırpma teli ile çırpın. Bu şekilde koyulaşıp kaynayana kadar pişirin. Kabakların pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin. Pişmişseler nazik bir şekilde fırın kabına alın. İçlerini yemek kaşığı yardımı ile sandal gibi boşaltın. Boşalttığınız yeri önceden haşlayıp didiklediğiniz ve baharat koyduğunuz tavuk etleri ile doldurun. Tavukların üzerini beşamel sosu ile kapatıp fırına sürün. 160 derecede üzerileri kızarana dek pişirin.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler
Yarım kg taze fasulye
3 tane soğan
4 tane domates
Zeytinyağı(ben 4 yemek kaşığı kullandım)
1 küp şeker
tuz
3 diş sarımsak
Hazırlanışı
Tencerenin en alt kısmına doğranmış soğanları, 2 tane doğranmış domatesleri yerleştirin üzerine fasulyeleri koyun en üst katına da geriye kalan domatesleri ,sarımsakları şekeri, tuzu ve zeytinyağını ekleyip pişirin.

Bamya

Malzemeler
yarım kg bamya
350 gr. kıyma
1 adet soğan,
2 adet domates
2 – 3 adet yeşil biber
yarım yemek kaşığı salça,
sirke,limon ,tuz ,isot ,sıvı yağ
Hazırlanışı
Sap kısımları kesilmiş bamyaları sirkeli suda yıkayın, teflon tavanın içine bir kaşık yağ ve suyunu süzdüğünüz bamyaları ve yarım limonun suyunu dökün, kısık ateşte hafif renk değiştirip kızarana kadar kavurun.. bir başka tavanın içine yağı dökün tuz atın ve kıyılmış soğan ile, doğranmış 1 biberi biraz kavurun kıyma ekleyin (kısık ateşte) biraz daha kavurduktan sonra içine kabuğu soyulmuş bir domatesi doğrayın bir iki harmanladıktan sonra salça ve isot ekleyin ve ocağı söndürün.. şimdi sıra geldi en janjanlı kısmına :) önceden kavurduğunuz bamyaları en altta gördüğünüz gibi tencereye dizin, ortasına kıyma harcını dökün, üstüne kabuğu soyulmuş domates ve biber ile süsleyin, pişmesi için biraz sıcak su EKLEYİN bir çay kaşığı kadar tuz serpiştirin, kısık ateşte pişirin, afiyet olsun…

Karnıyarık

Malzemeler
1 kilo patlıcan
400gr kıyma
4adet domates
5-6 adet biber
6-7 diş sarımsak
1tatlı kaşığı domates salçası
(isteğe göre)karabiber
pulbiber
tuz
sıvıyağ
Hazırlanışı
Patlıcanları pijamalı soyup bol yağda kızarttım havlu kağıtta fazla yağını aldım.kıymayı sıvı yağda kavurdum sarımsağı biberleri, domatesi,tuzu ,biberi ekleyip suyunu çekene kadar pişirdim.ocaktan alınca karabiberi attım.tepsiye aldığım patlıcanları ortasından kesip içlerine kıymayı doldurdum.üstüne birer dilim domates ve biber koydum.1tatlı kaşığı salçayı 1bardak suda ezip üzerinden gezdirdim ve fırına verdim…salça isteğe bağlı koymayabilirsiniz de sadece su koyup pişirebilirsiniz.

Kabak Yemeği

Malzemeler
5 adet orta boy kabak
2 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Maydanoz
Yoğurt
Hazırlanışı
Kabakları soyarak dilimleyin (eğer kabaklarınız büyük ise dilimleri ortadan ikiye keserek yarım daire şeklinde de yapabilirsiniz). Tencereye sıvıyağ ekleyerek kesmiş olduğunuz soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra dilimlenmiş kabakları ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte kabakların kavrulmasını sağlayın. Yaklaşık 10 dakika kadar kabaklar suyunu çektikten sonra yıkamış olduğunuz pirinci ve sıcak suda ezmiş olduğunuz salçayı ekleyin. Kabakların üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin. Tuzu da ekleyerek kısık ateşte pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Yanında yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun

Gnokçi


Malzemeler
Bir çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çimdik hindistan cevizi
25 gr. margarin
2 yumurta
175 gr. rendelenmiş kaşar veya gravyer peyniri
1/2 su bardağından bir parmak fazla irmik
500 gr. süt

Hazırlanışı
25 cm. genişliğindeki bir kek kalıbını yağlayın. Sütü derince bir tencerede kaynatın. Sonra irmiği karıştırarak süte katın, koyulaşıncaya kadar pişirin. ( İrmiğin üstünde bir kaşık batmadan durabilmelidir ) Tencereyi ateşten indirin ve içine tuzu, biberi, hindistancevizini ve rendelenmiş peynirin yarısını yumurtaya katarak iyice karıştırın. Karışımı yağlamış olduğunuz kalıba serin ve iyice soğuması için sabaha kadar bekletin. Ertesi gün soğuyup sertleşmiş olan gnokçiyi 3 cm.'lik kareler halinde kesin. Kesilmiş dilimleri ateşe dayanıklı bir tabağa yerleştirin. Geri kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpiştirin ve her karenin üzerine bir çimdik yağ koyun. Sonra fazla sıcak olmayan bir fırında gnokçinin üstü nar gibi oluncaya kadar kızartın ve sıcak servis yapın.

Fırında Patates ve Kabak

Malzemeler
2 tane kabak (orta boy)
5 tane patates (orta boy)
Kaşar peyniri
Baharat: Tuz Karabiber
Sosu icin:
1 paket sıvı krem şanti (200ml)
Süt (250ml/ 1/4 ml)
Baharat: Muskat (küçük hindistan cevizi baharat olarak)Tuz
Hazırlanışı
Önce patatesleri soyuyorsunuz ondan sonra ne ince ne de kalın kesin kabaklarda da aynı işlemi uygulayın.Ondan sonra sıvı krem şantiyi ve sütü küçük bir tencereye dökün karıştırarak ısıtın kaynasın sonra tuz ve muskat baharatından katın tadına bakarsınız 1,2ve ya 3 çay kaşığından muskat baharatından dökebilirsiniz.Ardından derin bir kabın tabanını yağlayın sırayla önce bir kat patates dizin biraz tuz atin patatesin üstüne sonra bir kat kabak dizin tuz atın bu işlemi malzemeniz bitine kadar uygulayın.En sonuna sosunuzu üstüne dökün ve azıcık karabiber üstüne dökünFırını 225 dereceye getirin yemeğinizi pişmeye koyun yemeğinizin üstü azıcık kızarmışsa kaşar peyniriniz üstüne koyun tadına bakarsınız patates pişmişse fırını kapatın.

Güllaç

MALZEMELER
4 yaprak güllaç
1 kilo süt
1 bardak şeker
200 gr çekilmiş ceviz
1 bardak gül suyu
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Süt, şeker ve vanilya ile kaynatılır. Kaynayan süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır. Güllaçlar bu ılık süte batırılıp, çıkarılır ve bir payreks kaba yayılır. Aralarına ve güllaçların üzerine ceviz serpilir. Arzuya göre gül suyu konulur.

Polenta


Malzemeler
250 gr mısır unu
50 gr permesan peyniri
1 litre su
Tuz

Hazırlanışı
Yüksek ve geniş bir tencerede suyu içine tuzu da katarak kaynatın. Ardından ocağı kısıp, bir yandan düzenli olarak karıştırmaya devam ederken öte taraftan da yavaş yavaş mısır ununu ekleyin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, 10 dakika kadar pişmeye bırakın. Tencereyi ocaktan indirdikten sonra karıştırın ve tekrar kapağını kapatıp 15 dakika kadar çekmesini bekleyin. Polenta’yı ya böyle ya da henüz daha sıcakken düz bir zemine döküp şekil almasını bekleyip, dilimleyin. Zeytinyağında kahverengi olana kadar kızartıp servis yapabilirsiniz.

Tulumba Tatlısı

Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
5 kahve fincanı su
5 kahve fincanı un
4 adet yumurta
Bir tutam tuz
Kızartmak için:
Sıvı yağ

Şerbeti için :
2 su bardağı su
500 gram toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI :

Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için suyu tencereye alın. Toz şekeri ekleyin. Kaynayınca limon suyunu karıştırın. Bir iki taşım daha kaynatın. Ocaktan alın. Soğumaya bırakın.Tereyağı ve suyu tencereye alın. Su kaynayınca unu azar azar ilave edin. Karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp soğutun. Daha sonra yumurtaları ve bir tutam tuzu karışıma yedirin. Elinizle yoğurun. Sıkma torbasına doldurun. Sıvı yağı hafifçe kızdırın.Sıkma torbasındaki hamuru baş parmak kalınlığında yağa sıkın. Sallayarak kızartın. Soğuk şerbetin içine alın. 15 dakika bekletin. Servis tabağına alın.

Kabak Tatlısı

Malzemeler:
2 kg balkabağı
2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkart. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğra. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat diz. Bir gece ağzı kapalı olarak beklet. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir.Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirin. Soğuduktan sonra ervis tabağına alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Aynı şekilde fırında pişirerekte çok hoş bir tat elde edebilirsiniz.

Penne Arabiata


Malzemeler
1 paket penne makarna (kalem makarna)
2 dolu çorba kaşığı tereyağı
5 adet orta boy domates
1 adet küçük kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı acı ketçap
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
8-10 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı rende kaşar

Hazırlanışı

Tencereye tereyağı konur, eriyince çok ince kıyılmış soğan atılır. Soğan sararınca rendelenmiş domates, ketçap, pul biber, dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir. Domates salça gibi olana kadar pişirilir. En son kıyılmış maydanoz eklenir, ateşten alınır. Haşlanmış makarna sosla karıştırılır. Servis sırasında üzerine rende kaşar serpilir.

Şekerpare

Malzemeler:
1 paket margarin(oda sıcaklığında)
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
24 adet fındık içiun
Hazırlanışı
Erimemiş margarin ile pudra şekeri çırpılır. İçine (yumurtaların birisinin sarısı hariç) yumurta,un,kabartma tozu, ilave edilir. Elde edilen hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak yapılır ve üzerine daha önce ayrılan yumurta sarısı sürülür. Fındıklar da üzerlerine batırılır ve fırına sürülür. Piştikten sonra soğuk şerbet, sıcak şekerparenin üzerine dökülür..

Napoliten Soslu Spagetti


Malzemeler
1 paket spagetti
4 adet doğranmış domates
2-3 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı sıvı sana
Karabiber

Hazırlanışı
Spagettiyi 8 dakika tuzlu ve yağlı suda haşlayıp, süzünüz. Ufak bir tencerede sıvı Sana'yı kızdırıp, sarmısakları kavurunuz. Domatesleri ilave edip, tuz ve karabiber ile tatlandırınız. Kesme şekeri de ekleyip, domatesin kokusunu gidene kadar pişiriniz. Sosu mixer ile püre kıvamına getirip, haşlanmış makarnaya karıştırıp servis yapınız

Aşure

Malzemeler
250 g. aşurelik buğday
50 g pirinç
50 g kuru fasulye
50 g. kuru bakla
50 g nohut
100 g kuru kayısı
100 g kuru incir
150 g kuru üzüm
25 g çam fıstığı
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
100 g fındık
4 lt su
1 lt süt
3 su bardağı toz şeker
1 adet nar
1 tutam (ya da, bir çorba kaşığı) nişasta
Hazırlanışı
Buğdayı, pirinci, kuru fasulyeyi, kuru baklayı ve nohudu ayrı ayrı akşamdan suda ıslatın. Sabah olunca, sularını süzün. Pirinci suyun yarısı ile 30 dakika haşlayıp sonra da kendi suyunda ezin. Buğdayı, suyun geri kalanı ile haşlayın. Ezilmiş pirinçli suyu çok kısık ateşte buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar iki saat pişirin.
Kuru fasulyeyi, baklayı ve nohudu ayrı ayrı , yumuşayana kadar haşlayın. Nohutların kabuklarını ayıklayın. Buğdaya toz şekeri katın. Nişastayı bir su bardağı suda eritip ilâve edin. Ve, orta hararetteki ateşte sürekli karıştırarak, kıvamını alana kadar pişirin.
Haşlanmış kuru fasulye, kuru bakla ve nohutları, kuru üzümü, dört-beş parçaya bölünmüş kuru kayısı ve incirlerle harmanlayın. 10-15 dakika kadar daha pişirin. Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini haşlanmış ve kabukları soyulmuş badem, fındık, ceviz, çam fıstığı, kuş üzümü, kuru üzüm ile bezeyin. Ve son olarak… nar taneleri ile süsleyin.

Un Helvası

MALZEMELER
½ paket margarin

2 su bardağı un
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt1 paket ceviz içi

HAZIRLANIŞI
Yağ eritilir. Önce eritilen yağa un ilave edilerek pembeleşinceye kadar yaklaşık 20 dakika kadar kavrulur ardından cevizler eklenerek bu işlem kısa bir süre sürdürülür. Daha önceden kaynattığımız süt, şeker ve 2 su bardağı su soğuk bir şekilde bu hamurun üzerine dökülüp, su çekene kadar pişirilir, arzuya göre tarçın ilave edilebilir.

Lazanya


Malzemeler
2 adet soğan,
2-3 diş sarımsak,
350 gr yağsız kıyma (iki kere çekilmiş),
1 adet et suyu tableti
1,5 bardak kaynar su,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı salça,
400 gr kare olarak kesilmiş domates,
400 gr küp küp kesilmiş konserve domates,
3 çorba kaşığı mısır unu,
120 gr lazanya,
450 gr yağsız süt,
100 gr az yağlı kaşar,
20 gr kaşar peyniri, Tuz ve karabiber,
Maydanoz

Hazırlanışı
Soğanı ince doğrayıp, sarmısakları iyice dövün. Kıymayı bir tencerede koyulaşana kadar kavurun. Eğer yağı fazlaysa süzün veya havlu kağıtla fazlasını alın. Soğan ve sarmısakları ekleyerek 3-4 dakika pişirin. Diğer yandan et suyu tableti ve suyu karıştırın. Kıymaya kekik, domates salçası, domatesleri ilave edin. Kapağını kapatarak 15 dakika kendi halinde pişmeye bırakın. 1 çorba kaşığı mısır ununu biraz soğuk suyla karıştırıp tencereye dökün. 2-3 dakika daha pişirin. Fırın kabına haşladığınız lazanyalardan, tepsiyi kaplayacak şekilde dizin. Kıymalı sosun bir kısmını dökün. Tekrar bir sıra lazanya daha dizin ve kalan sosun hepsini dökün. En üstü son lazanya sırasıyla dizin.Kalan iki çorba kaşığı mısır ununu biraz soğuk sütle karıştırın. Pürüzsüzleşene kadar ezin. Kalan sütü küçük bir tencereye alın. Isıttıktan sonra mısır unu karışımına katın. Ve sürekli karıştırın. Sütü tekrar tencereye alın. Kaynamaya başlayana dek devamlı karıştırın. 2 dakika pişirin. İçine rendelenmiş peynirleri karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Tekrar karıştırıp ocaktan indirin. Sosu lazanyanın üstüne döküp orta derece ateşte 25-30 dakika pişirin. Üzeri pişip, hafif sararınca fırından çıkarın. Üzerini taze kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.

Fıstıklı Burma

Malzemeler
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 Paket kabartma tozu
Yeteri kadar un
1 paket sana yağı
Yeterince antep fıstığı

Hazırlanışı
Yumurta, sıvı yağ, süt, kabartma tozu ve un karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilin. Mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp tek tek içine dövülmüş fıstık serpin ve oklava yardımıyla sarılarak yufkaları 4/1 boyutuna kadar sıkıştırılarak burun. Tepsiye dizilerek üzerine 1 paket eritilmiş sana yağını gezdirin ve fırında pişirmeye bırakın.
Şerbeti için; 4.5 su bardağı su, 4 bardak şeker ve 3 – 4 damla limon suyu birlikte kaynatılarak üzerine gezdirilir.

Cannelloni



Malzemeler

HAMURU:
280 gram en (4 kahve fincanı)
40 gram süt (1/2 kahve fincanı)
1 adet bütün yumurta
8 gram tuz (1/2 çorba kaşığı)
İÇİ:
1 adet irice piliç, ya da yarka
30 gram un (3/4 kahve fincanı)
250 gram pilicin piştiği su (1 bardak)
40 gram margarin (2 çorba kaşığı)
2 kahve fincanı rende gravyer
1 kahve kaşığı karabiber
ÜSTÜNÜN SALÇASI:
20 gram un (1/2 kahve fincanı)
20 gram margarin (1 çorba kaşığı)
300 gram süt (1 1/4 bardak)
Tuz
EN ÜSTÜNE:
5 çorba kaşığı domates salçası
80 gram tereyağı ya da margarin
2 kahve fincanı rende gravyer (4 çorba kaşığı)

Hazırlanışı
Bir tencereye; tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş ve yıkanmış 1 büyük piliç, ya da yarka, yarım çorba kaşığı margarin ile 2 bardak da su koyarak, arada bir çevirmeli, pilici iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirmeli ve tencereden alarak kemiklerini çıkarmalı ve pirinç büyüklüğünü geçmemek üzere bu etleri bıçakla kıymalı ve bir tarafa ayırmalıdır. (Tavuk suyunun tam bir bardak kalması gerekir. Tavuk etlerini havanda da dövebilirsiniz.)
Bundan sonra, bir kuşaneye; üç çeyrek kahve fincanı un ile, kalan bir buçuk çorba kaşığı margarin koyarak, bunların ancak iki dakika kavurmalı, sonra buna, azar azar olmak üzere bir bardak kalmış olan tavuk suyunu da katarak, karışım koyuca mahallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırmalı, pişirmeli ve ateşten alarak, tuz ve biber, 2 kahve fincanı rende gravyer peyniri ile, kıymış olduğumuz tavuk etlerini de koyarak, hepsini iyice bir karıştırmalı ve sonradan kullanmak üzere içi bir tarafa ayırmalıdır.
Diğer taraftan, hamur açılan tahtaya 200 gram un eledikten sonra unun ortasını havuz gibi açmalı ve açılan bu yere, 1 adet bütün yumurta, yarım kahve fincanı kadar süt ile yarım kahve kaşığı da tuz koyarak karıştırmak ve yoğurmak suretiyle bunları sıkıca hamur yapmalı, sonra da elde edilen bu hamurun üstüne nemli bir bez örterek bir saat dinlenmeye bırakmalıdır.
Bir saat sonra hamuru, üstü hafifçe unlanmış tahtaya koyarak, üstüne un serpmeli ve merdane ile üstüne bastırman, aşağı yukarı bir tabak büyüklüğünde yuvarlak açmalı, sonra merdane ile açmış olduğumuz bu hamurun, belli belirsiz altı görünür, yâni hamur tahtası hafifçe görünür bir inceliğe gelinceye kadar bir çok defalar oklavaya sararak, oklavaya sarılmış olduğu halde hamurun iki uçlarına basmalı ve yuvarlamalı, sonra da oklavadan çıkararak başka bir ucundan tekrar sararak hamuru büyütmelidir.
Sonra, uzun açmış olduğumuz bu hamurdan 15 santim en ve boyunda dört köşe parçalar keserek, bu kesilen dört köşe hamurlardan üçer dörder olmak üzere, bir büyük tencere içinde kaynamakta olan tuzlu suya atmalı ve hamurları ancak 2 dakika kaynattıktan sonra bir delikli kepçe ile sıcak sudan çıkararak tuzlu soğuk suya atmalı, sonra da diğer partiyi haşlayarak hamurları böylece pişirmelidir.
Sonra bu hamurları soğuk sudan çıkararak, yanyaria olmak üzere tahtaya yaymalı, üstlerini fırça ile yağlamah ve baş taraflarından bir parmak aşağısına ve bir parmak eninde her hamura yetebilecek oran da hazırlamış olduğumuz içten koyduktan sonra hamurların her iki taraflarını için üstüne kapatmalı, sonra da hamurları sigara sarar gibi sarmalı, bütün hamurlardan ince dolmalar oluşturmalı ve içi yağlanmış bir tepsiye döşemelidir.
Daha sonra hamurların tepsi, ya da uzunca tabağa döşenmeleri sone erince, bir kuşaneye yarım kahve fincanı un ile bir buçuk çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin koyarak, unu ancak iki dakika kavurmalı, sonra bunlara azar azar olmak üzere bir, bir çeyrek bardak da sıcak süt katarak, karışımı düğün çorbası kıvamına gelinceye kadar ka-rıştırmalı, pişirmeli ve kabı, ateşten alarak tabaktaki kanelonilerin üstüne eşit olarak gezdirmeli, salçanın üstüne de kalan tereyağını gelişigüzel serpmelidir.
Bundan sonra tepsiyi firma sürerek bunları 15-20 dakika kadar fırında bırakmalı ve fırından alarak üstlerine sıcak bir halde 5 doluca çorba kaşığı domates sosu ile 2 kahve fincanı gravyer peyniri serpmeli ve kanalonileri hemen servis yapmalıdır.

Not: Tipik bir İtalyan hamur yemeği olan Cannelloni zahmetsizce yapılabilir. Yalnız hamurun iyi açılmış ve içinin iyi hazırlanmış olması gereklidir.

Bumerang