14 Kasım 2009 Cumartesi

Çilekli Tart

Malzemeler
Tart Hamuru için ;
1 + 1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı toz badem
4 adet yumurta sarısı
1 su bardağı küp küp kesilmiş tereyağı(oda sıcaklığındabekletilmiş)
8 çorba kaşığı pudra şekeri
çay kaşığının çok az ucuyla karbonat
4 çorba kaşığı soğuk süt
Creme Patisserie için ;
250 gr süt1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için ;
300-400 gr çilektart jölesi
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı su

Hazırlanışı
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Tart hamuru için gerekli olan malzemlerimizi hamur yoğurma kabımıza alalım. Unumuzu eleyerek ilave edelim. Yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında bekletilmiş olmasına dikkat edelim. Tüm malzemeyi güzelce yoğuralım. Yoğurduktan sonra streç filmle sarıp en az 30 dakika buzdolabında bekletelim.
Yarım saat sonra hamurumuzu buzdolabımızdan çıkaralım. Tezgahımıza nişasta veya un serpiştirelim ve hamurumuzu çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde orta kalınlıkta açalım. Tart kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Bunun için küçük tart kalıpları kullanıyoruz ama yoksa büyük tart kalıbınada yapabiliriz.
Açtığımız hamurları elimizle şekillendirerek kalıplarımıza yerleştirilem. Çatalla yer yer üzerilerine delikle açalım. Alümünyum folyoleri küçük küçük kesip hamurların ortalarına yerleştirelim ve üzerilerine nohut, fasulye vb. kuru baklagil koyalım. Bu sayede tart hamurumuz pişreken ortası kabarmayacaktır.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika kadar pişirip çıkartalım ve dinlenmeye bırakalım.
Bu arada bizde kremamızı hazırlayalım. Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırak soğutuyorum.
Kremam soğuduktan sonra pişirip dinlendirdiğim tart hamurlarımın ortalarına kremamı döküyorum. Kremanın üzerine yıkayıp doğradığım çileklerimi yerleştiriyorum. Çileklerin üzerine dökmek için isterseniz hazır tart hamurlarında hazırlayıp dökebilirsiniz. İstersenizde şekeri, nişastayı suyla karıştırarak pişirerek jöle hazırlayabilirsiniz.
Jöleyi hazırladıktan sonra en 6-8 dakika devamlı hızlı hızlı çırparak jöleyi ılıklaştıralım ve ondan sonra meyvelerimizin üzerine dökelim. Çok sıcakken dökmemeliyiz.
Jölelerimizi döktükten sonra buzdolabında 1-2 saat bekletip servis yapabilirisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang