21 Ekim 2013 Pazartesi

Paskalya Çöreği



Malzemeler:

 

Hamuru içi:

 

1 paket Mayalı Un

 

125 g yumuşak margarin

 

Yarım çay bardağı toz şeker

 

1 yumurta

 

2 çay bardağı ılık süt

 

Üzeri için:

 

1 yumurta sarısı

 

 

Hazırlanışı:

 

 Un ve mayayı karıştırın. Üzerine margarin, toz şeker, yumurta ve ılık sütü ekleyip kaba yapışmayacak bir hamur oluşuncaya kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin.

 

Süre sonunda hamuru 21 eşit parçaya ayırarak 15 cm boyunda çubuk şeklinde uzatın. 3 parça kullanarak saç örgüsü şeklinde gevşek örün. Fırın tepsisine dizin ve üzerini örterek 30 dakika bekletin. Yumurta sarısı sürün ve pişirin.

 

Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

 

Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

 

Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika

 

Fırından çıkarınca üzerini kapatın. Sıcak veya soğuk servis yapın.

19 Ekim 2013 Cumartesi

Patlıcanlı Bulgur Pilavı




Malzemeler: 
- 2 su bardağı pilavlık bulgur,
- 3 adet patlıcan,
- 3 adet çarliston biber,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 2,5 su bardağı su,
- Tuz, karabiber.



Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletip sıkın. Biberleri temizleyip kıyın. Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanı kavurun. Patlıcan ve biberleri ekleyin. Kavurmaya devam edin. Yıkanıp süzülmüş bulguru ekleyin. Salçayı, tuzu, karabiberi ekleyip 2,5 su bardağı su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını tavada kızdırıp pilavın üzerine gezdirin. Ocaktan alıp demlenmeye bırakın. 

16 Ekim 2013 Çarşamba

Pirinç Unlu Muhallebi



Malzemeler

1 litre süt
7çorba kaşığı pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı

Sütü, pirinç ununu ve şekeri bir tencereye koyduktan sonra kısık ateşte kaynayana kadar karıştırın.
İsterseniz tarçın ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

9 Ekim 2013 Çarşamba

Kuru Fasulye

Malzemeler

  1. 2 su bardağı kurufasulye
  2. 2 soğan
  3. 2 domates
  4. 2 yeşil biber
  5. 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  6. 1 yemek kaşığı domates salçası
  7. Tuz, karabiber

Yapılışı:

Kurufasulyeyi akşamdan ya da akşama yapacaksanız sabahtan ıslatın.Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve suyunu süzün. Bir kenara alın.Soğanı ve biberi küp küp doğrayıp zeytinyağında kavurun. ( Et ilave edecekseniz bu aşamada ilave edin) Ardından domatesleride küp küp doğrayıp tencereye ilave edip, kavurun.
Salçayı biraz suyla ezip ekleyin ve sos kıvamını alıncaya kadar kavurun. Haşlayıp süzdüğünüz fasulyeyi tencereye ilave edip, üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiber serpip karıştırın. Su kaynayınca ateşi kısın, kapağı kapalı olarak yaklaşık 40 dk pişirip, servis yapın.

Hangi Besin Ne Zaman Tüketilmeli?

Günümüzde en çok tartışılan konulardan biri hormonlu meyve, sebzeler. Zamanında tüketilmeyen meyve ve sebzelerde bulunan hormonun sağlıksız olduğu ve çeşitli hastalıklara yol açabileceği aşikar. Peki daha sağlıklı yaşayabilmek için hangi meyve, sebzeyi ne zaman tüketmeliyiz?
İşte bu soruların cevaplarını aşağıda sizlere sunuyoruz.

OCAK
Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp.
Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt.
ŞUBAT
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, hindibağ, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, frenk soğanı, turp.
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
MART
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
Meyve: Elma, muz
NİSAN
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
Meyve: Can erik
MAYIS
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
HAZİRAN
Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
TEMMUZ
Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
AĞUSTOS
Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
EYLÜL
Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
EKİM
Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
Meyve: Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
KASIM
Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması.
ARALIK
Sebze: Balkabağı, lahana, yer elması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva.
Kaynak : www.afiyetle.com

Brokoli Çorbası

Malzemeler:
500 gr Brokoli
İsteğe göre 1 havuç, 1 patates
Orta boy 1 soğan
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ ya da isteğe göre 1.5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı krema
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

Brokoliyi yıkayıp temizleyip bir tencereye koyunuz, peşine kabukları soyulmuş doğranmış patates ile temizlenmiş havuç ve soğanı üzerini atıp, üstlerini aşacak kadar su koyun ve haşlayın.
Başka bir tencerede yağı eritip unu kavurun, unun rengi hafif değişmeye başlayınca azar azar sütü ilave ederek muhallebi kıvamında pişirin. Hazırladığınız bu beşamel sosa brokoliyi, diğer sebzeleri ve haşlama suyunun yarısı kadarını, tuzu ve karabiberini ekleyip blenderden geçirin. Yoğunluğu çok oldu ise artan haşlama suyundan ilave ederek çorbanızın yoğunluğunu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Çorbayı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
Herşey tamamlanınca çorbaya kremayı ekleyip 1-2 taşım kaynatıp çorbayı sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Ezogelin Çorbası

Malzemeler:
Malzemeler:
1 Çay Bardağı Kırmızı Mercimek
1 Yemek Kaşığı Pirinç
1 Yemek Kaşığı Bulgur
1 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Un
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kara Biber
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz
6 Su Bardağı Kaynar Su
1 Su Bardağı Soğuk Su
Yapılışı:
Mercimek, pirinç ve bulguru bol su ile yıkayın. Sonrasında soğanları küp küp doğrayın.Tencere’ye zeytinyağı koyup ısınana kadar bekleyin sonrasında Üzerine soğanları ilave ederek düşük ısıda kavurun.unuda kavrulmuş soğanlara ekleyip bir süre daha kavurun. Ardından domates salçası ilave edin.
Üzerine nane ilave edip bir süre daha kavurduktan sonra 1 su bardağı soğuk su ilave ederek tencere içindeki malzemeleri dipten yukarı doğru karıştırın. 6 su bardağı kaynar su, mercimek, pirinç, bulgur, pul biber ve karabiberi ilave ederek karıştırın.
Ocak ısısını yükseltin. Karışım kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağını aralık bırakarak kapatıp Ocak ısısını en düşük ısı konumuna getirin. 25 dakika sonra çorbanız servise hazır olacaktır. Yalnız bizden tavsiye ara sıra çorbayı karıştırmayı unutmayın.



8 Ekim 2013 Salı

OitheBlog

Yurtdışında ve Türkiye'de nerelere gitmeli, nerede ne yemeli merak mı ediyorsunuz? Tavsiyelere mi ihtiyacınız var? Yeni keşfimiz www.oitheblog.com "x'e gittiğinizde portakallı ördek yemelisiniz" tarzı tavsiyeler yerine gerçekçi yorumlarla hem gezebileceğiniz hem nerede ne yiyebileceğiniz konusunda eğlenceli, işe yarar bilgiler alabilirsiniz.

Biz bayıldık !

http://oitheblog.com/


Sebze Çorbası

Malzemeler:
6 Su Bardağı Su veya Et suyu
1 Adet Patates
1 Adet Havuç
5 Adet Ispanak
1 Adet Kereviz
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Adet Soğan
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Çay Kaşığı Tuz
Terbiye İçin:
1.5 Çay Bardağı Süt 
1 Adet Yumurtanın Sarısı
1/2 Adet Limon Suyu  

Yapılışı:
Patates, kereviz ve havucu soyup rendeliyoruz. Ispanakları yıkayıp doğruyoruz.Sonrasında tüm bu malzemeleri 6 su bardağı su doldurulmuş tencerede 20 dakika kadar haşladıktan sonra mutfak robotundan geçiriyoruz. Ayrı bir tencerede tereyağını eritip, rendelediğimiz soğanı soteleyerek robottan geçirdiğimiz sebze suyuna ekliyoruz. Tuz ve pirinçleri de ilave edip 10 dakika daha pişiriyoruz. Terbiyesi için yumurta sarısı, süt ve limonu çırptıktan sonra çorbaya azar azar ekliyoruz. Çorbamız servise hazır. İsteğe göre pul biber ya da nane ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Bumerang